PREGLED POMENA SANJ IN RAZLAGA
 

                   
                     
         

 

VRSTE SANJ

ARHETIPSKE imajo močan čustven naboj, ki izhaja iz kolektivnega nezavednega vedenja, ki presega osebna in družinska doživetja in zgodovino. Jung jih je opisal kot "... brezmejen zbiralnik zgodovinskih spominov, kolektivni spomin, v katerem je ohranjeno bistvo zgodovine vsega človeštva."

MORA
se ponavadi pojavi, ko se nam kaj zalomi. "Zgodijo" se kot simbolično sporočilo, ki nam pomaga poiskati nove načine obnašanja v neprijetnih situacijah. Njihova naloga je, da nas "prebudijo" in da uvidimo, kaj gre narobe, saj smo v predhodnih, manj izrazitih sanjah opozorilne znake spregledali.

PONAVLJAJOČE so podobne mori, saj nam razkrijejo skrite tesnobe in strahove. Pokažejo nam, kje se ponavljamo, kako se v določenih situacijah znajdemo, kje smo nemočni, da bi karkoli izboljšali. Drezajo nas, da se zavemo svojih vedenjskih vzorcev in poiščemo druge, učinkovitejše in primernejše načine obnašanja in razmišljanja. Če doživljamo tovrstne sanje, natančno razmislimo, kaj se nam je dogajalo v dneh pred sanjami. Poskusimo potegniti vzporednico s podobnimi dogodki, občutki, odnosi ali pogovori.

PREROŠKE vzbujajo zmedene občutke in nas vržejo iz tira, predvsem, kadar sanjamo povsem banalne, vsakodnevne dogodke, ki nas vržejo iz tira. Povezane so z neke vrste jasnovidnostjo, ki deluje na slepo srečo ali pa z izjemno razvito intuicijo, ki omogoča zaznavo podob, dogodkov izven običajnega časa in prostora.

SIMBOLIČNE  so lahko so lepe ali grozne, največkrat jih ne razumemo, čutimo pa, da so pomembne. Izražajo se v simbolih, ki največkrat predstavljajo veliko več, kot je videti na prvi pogled in nas nagovarjajo na nagonski ravni. Predstavljajo naš ustvarjalni izraz, način, kako cenimo nekaj prezrtega ali samoumevnega.

ČUDOVITE nas navdahnejo, nas navdajo s spoštovanjem in ponižnostjo ter nas opomnijo, kje je naše pravo mesto v vesolju. Po svoje nas sprostijo in nam prinesejo globok notranji mir. Ko jih skušamo opisati, lahko v nas sprostijo izjemno ustvarjalnost ali pa nam prinesejo globok notranji mir.


SANJSKA POKRAJINA se nam zdi samoumevna ali jo celo spregledamo zaradi bolj dramatičnih dogodkov. Pomaga nam prepoznati sanjske teme in jih identificirati s tistimi iz resničnega življenja.
Sanjsko prizorišče najpogosteje skriva v sebi najmočnejši namig, kje in kdaj se je začel ponavljati mučni vzorec. Daje nam tudi priložnost, da se zavemo svojega obnašanja v tem okolju.
Sanjsko okolje nam daje okvir za vrsto simboličnega potovanja, na katero smo se napotili, pri tem pa je pomembna še dinamika obnašanja in počutja na tem prizorišču.


Neprijetno prizorišče izraža negotovost, izzove veliko bojazen in postavi na laž samozavestno in odkritosrčno podobo, ki smo jo zgradili v dolgih letih. Poudarja naš ranljivejši in socialno manj sposobni del, ki za zunanjim leskom uglajenosti živi v stalnem strahu. Sem sodi tudi vprašanje ravnovesja, ki ga skušamo vzdrževati med zasebnostjo in zaupnostjo.

Neskladno prizorišče, kot vsako drugo odseva tudi naše družabno življenje. Lahko se znajdemo na zabavi, v baru ali hotelu, morda na plaži s prijatelji ali z drugimi družinskimi člani. Ta znana prizorišča so lahko malce drugačna, bolj čudna, kot so v resnici. Te neskladnosti naj bi pritegnile našo pozornost.

Če se vrnemo na neko mesto ali čas, ki pripada preteklosti, se to zgodi zato, ker nas čaka še "neopravljeno" delo, zaradi katerega v sedanjosti v podobnih okoliščinah vlačimo za sabo nerazrešeno travmo.

Prizorišče s potovanja in prevozno sredstvo se nanašajo na značilnost potovanja, na katerem smo na tej točki življenja. Morda moramo vzeti "pot pod noge" ali pa nam sanje sporočajo, da naše življenje poteka po ustaljenih tirnicah s predvidenimi postanki.

Prizorišče in simptomi
Včasih je lahko sanjsko okolje tako izrazit in močan del notranjega procesa, da se njegovo doživljanje še nadaljuje v budnem stanju in izzove močan telesni odziv. Taka reakcija je povsem razumljiva, ko smo zaskrbljeni in vznemirjeni, kadar se moramo soočiti z dejstvom, da ne moremo več po isti poti, ker nas je pripeljala na rob propada. Zato imamo občutek, da nimamo več kam naprej. Takšne sanje nas obiščejo v času krize ali ko nas čakajo neprijetne odločitve.


Elementi na sanjskem prizorišču
Osnovni elementi - ogenj, voda, zrak in zemlja
lahko v naše sanje vnašajo jasna simbolična sporočila.
Puščavski ogenj opisuje povsem drugačno stanje obstoja kot toplo ognjišče.
Voda simbolizira čustva in občutke, zato tudi veliko vode pove veliko. Bazen, zajezitev ali kanal se nanašajo na občutke, ki jih vzbuja umetna gradnja, nekaj, kar smo zgradili sami ali je bilo za nas umetno ustvarjeno. Ljudje, ki se bojijo svojih čustev, se lahko borijo tudi z vodo, v sanjah in v resnici in se je izogibajo, če se le da. Tisti, ki svoja čustva raje le površno preletijo, se znajdejo v čolnu, vodnemu elementu se pridruži še zrak, ki napihuje jadra.
Zračne sanje vključujejo letenje v kakršni koli letalni napravi ali tiste čudovite trenutke, ko se nenadoma zavemo, da lahko letimo brez tuje pomoči. Sposobnost dvigovanja nad stvari ima svojo vrednost, kajti človek dobi drugačen, širši pogled na dogajanje - vendar se mora vsak izmed nas prej ali slej spustiti na zemljo. Tako so sanje s padanjem pogosto eden od načinov, kako to doseči.
Zemeljske sanje lahko pomenijo, da stojimo z nogami trdno na tleh, da imamo stik z okoljem in s telesom, da vemo, kje je naše mesto. Pri zračnem tipu preveč zemlje vzbuja občutek dušenja, spet drugi se ustavijo, ker imajo preveč "težke" noge ali pa se jim zdi, da so obtičali.

Prav prizorišče je izhodišče za globoko in zadovoljujoče raziskovanje sanj.


KDO SEM V SANJAH?

V psihologiji "jaz" ponavadi pomeni ego. To središče zavesti o lastnem obstoju odloča o nas, določa kako se bomo vedli, gradi našo samopodobo in mnenje, ki ga imamo o samem sebi ter narekuje, kakšen del osebnosti si dovolimo razkriti drugim ljudem. Zaveda se naših upov, strahov in ciljev, ki si jih zastavimo in je lahko močno motiviran za ohranjanje svojega stališča.
Ko spimo, zavest izgubimo, ego izgine, ostane pa naš potencial, ki se ga ne zavedamo. Vse, kar smo kadarkoli vedeli ali se naučili, je tukaj. To je tudi področje duševne in predstavne dejavnosti, ki oblikuje in razvija naša doživetja. Lahko bi ga imenovali prostor razvijanja, ker olajšuje prehod doživetja v zavest.

Odpor proti raziskovanju sanj
V vsakem človeku se skriva nekakšen "cenzor", ki vpliva na številna področja našega življenja. Pri nekaterih je ta obrambni ego z ustaljenimi predstavami glede sprejemljivega obnašanja ali pravil. Zdrav ego bo znal sprejemati dobre odločitve, se stalno odločati kaj je primerno in kaj ne, vedel, kdaj je vredno nekoliko tvegati in kdaj reči "ne".
Oseba, ki je v otroštvu doživela zavrnitev ali so jo  obsojali ali kritizirali, nima nobene vzpodbude, da bi zaupala lastni presoji in razvila zdrav ego. Tak ego človeka sicer varuje, ni pa odprt za nove izkušnje in ne mara izzivov.

Branilec ali cenzor
Če so rane iz otroštva globoke in če nismo bili deležni podpore, ko smo jo potrebovali, se sami naučimo spopadati s težavami.Umaknemo se od bolečine, ki se nam je nekoč zdela prehuda in se branimo, kakor se pač vemo in znamo, zato, da nam je nikoli več ne bo treba občutiti. Nezavedno si zgradimo branilca, ki nam dobro služi in ki je vedno na straži, vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Branilec le počasi zaupa in je lahko zelo nezaupljiv do novih ljudi, situacij in zamisli. Živi v nezavednem kot podosebnost in je dobesedno vidik naše osebnosti, ki je pod našim zavestnim zavedanjem. Branilčeva naloga je, da takšnih neraziskanih in nepreizkušenih predstav ne spusti blizu. Občuti jih namreč kot možne grožnje, zato v njih ni sposoben videti priložnosti, kar v resnici so.


Cenzor največkrat temelji na ljudeh ali vzornikih iz življenja:
- policist, poveljnik, direktor, nadležni šef, negodujoči starši ali sodnik
- divja žival, vitez ali bojevnik, zaklenjena vrata, opečnat zid, ograja iz bodeče žice, sovražna vojska, ogromen kos ledu in podobno - vse to so običajne simbolične podobe za ta pogosto pomemben del naše osebnosti.
Cenzor nas lahko vrne na stanje nemočnega otroka, tako da nismo sposobni zaupati svojim nagonom in izbiri. Branilec pa se bo pogosto odzval refleksno in nas bodisi poskušal odmakniti od vsake grozeče situacije ali pa se bo neusmiljeno znebil nasprotnika. Od časa do časa se branilec odloči, da se ne bo razkril in namesto tega ponudi podobo tega, kar brani. To je lahko karkoli, od majhnega prestrašenega otroka, ranjene živali ali bolnika do lomljive vaze ali posode, domačega dom ali celo gradu.


VAŠ VIDEZ

Oblačila in obutev - so taka kot jih sicer običajno nosite?
Če ste v sanjah mlajši - sanje nas vržejo nazaj v neko obdobje. Namen je pokazati, da imamo iz tistega obdobja še "nedokončano" delo, nekaj, kar nas teži. Otrok v nas si tega ne izbere sam, ampak ga trenutne razmere in odnosi izzovejo in sprostijo nerazrešene občutke iz preteklosti.
Golota v sanjah - v erotičnih sanjah je umestna. Če pa se goli pojavite na javnem mestu in vam je nerodno ali vas je sram, vam sanje nekaj sporočajo. Ali govorijo o vaši ranljivosti? Kadar se pred kom znajdemo goli, vsako pretvarjanje izpuhti in na dan planejo dvomi o našem samospoštovanju.
Če je  prizorišče sanj delovno mesto - sanje sporočajo nekaj o vaših občutkih glede ustreznosti dela, ki ga opravljate.

VAŠE OBNAŠANJE

Zgodnje obdobje pokaže podobo, ki jo imamo o sebi.
Sicer sramežljiva oseba lahko v sanjah postane nezaslišano spogledljiva, poštenjak pa se lahko začne obnašati povsem nerazumljivo, p
oštena, iskrena oseba brezvestno začne prikrojevati pravila ali kršiti zakone.

Take sanje so poskus vzpostavitve ravnotežja. Pokažejo, kje se skriva nevarnost, da bi naši odnosi in navade postali ustaljeni. Morda je nekaj, k čemur smo nagnjeni po naravi, a smo svoje nagnjenje zatrli. V vsakem izmed nas se skriva temnejša, senčnejša stran, ki jo ego v budnem življenju zanika.
Vsi imamo veselo, brezskrbno podobo, ki jo lahko kritični ego odpravi kot nevredno, s tem pa povzroči, da postanemo pretirano resni ali preveč osredotočeni na delo - ali obratno.

Ali igrate vodilno vlogo ali stransko? Ali ste v tej vlogi dejavni, izključeni, se zavedate, kaj se dogaja? Ste opazovalec in ne sodelujete v dogajanju? Ali ukazujete ali dogajanje vodi kdo drug? Kakšni so vaši občutki glede vloge in vpletenosti?


SANJE O LJUDEH

Liki v sanjah povzročijo, da se začnemo zavedati različnih odnosov. Ti sanjski liki nam držijo ogledalo in nam kažejo kako navezujemo odnose z različnimi vrstami ljudmi v različnih situacijah. Usposobljeni so, da nam kažejo maske, ki jih nosimo in da nam dajo vzornike, od katerih se lahko učimo.
Liki, ki nas prestrašijo, nas opomnijo na lastne strahove in pomanjkljivosti, s tem pa nam dajo priložnost, da se ukvarjamo z njimi, ne pa da zanikamo njihov obstoj.


PROJEKCIJA IN TRANSFER

Kadar nam ne uspe prepoznati in sprejeti nekega našega nezavednega dela, ga pogosto skušamo "prenesti" na koga drugega. Projekcije postanejo negativne in to zato, ker zanikamo večinoma negativne vidike svoje osebnosti in jih projiciramo na druge.
Na drugi strani pa so ljudje, ki se zelo malo cenijo, ki živijo v neprestano ponavljajočem se negativnem pogledu nase, ter projicirajo vse svoje pozitivne lastnosti na druge. Ti ljudje vam bodo brez oklevanja povedali kako pametni, posebni ali lepi ste in tako pamet in lepoto, ki ju v sebi ne prepoznajo, pripisali vam. Temu pravimo osvajalna pozitivna projekcija.


VLOGA PODOSEBNOSTI

Izraz "podosebnost" namiguje na to, da se nekaj skriva pod zavestnim zaznavanjem, ne pa na kakšno manjvrednost in daje slutiti, da pod ravnijo vsakodnevnega zavedanja prebijajo posamezne, skrite ali neznane podobe našega značaja. Njen namen je zaščititi notranjega otroka in razen, če ji ne kljubujete, vas bo poskušala vse življenje zadržati na tej stopnji.
Te podobe svoje osebnosti, ki jih zanikate in zavračate, pa ne izginejo, temveč v vašem zavednem živijo naprej in povečujejo svojo energijo. Včasih skočijo na plan, vas presenetijo in se razrastejo, tako da se na vsako ravnanje kakšne druge osebe odzovete čustveno ali neskladno s svojim značajem. To je lahko pogubno za medsebojne odnose.
Vse podobnosti niso negativne. Veliko podobnosti nam je v podporo in pomoč, ko jih začenjamo spoznavati. Skozi pojavljanje v obliki likov v sanjah nam razodenejo druge načine bivanja, nas rešijo okov budnega ega in nam pomagajo preseči meje, ki sta nam jih postavila družina in kultura in nas vodijo k odkrivanju našega pravega jaza.


PREPOZNAVANJE PODOBNOSTI

    Ljudje, s katerimi imamo trenutno razmerje ali smo ga imeli nekoč, nam sprožajo nekaj, kar nas je nevede že naučil v svoji in naši osebnosti. Taki ljudje nas opozarjajo na osebo, s katero ste trenutno in ki se enako vede ter vam dajejo priložnost, da premislite ali je tako vedenje primerno. Ali si zdaj res želite tega v svojih razmerjih?
    Njihova navzočnost je lahko nadomestna: spoznati vas želijo, kaj vam je bilo včasih pri srcu in trenutno morda pogrešate ali pa vas spomnijo na vaše hrepenenje po nečem, česar nikoli niste imeli. Morda so vam prišli odpret oči, da se ob odzivu nanje zaveste, kako se obnašate. Ti znani liki vam morda kažejo kako hočeš nočeš upoštevate njihov način bivanja, ki ga zdaj nezavedno igrate v sanjah in v resničnosti. Ena od glavnih nalog sanj je, da nam odprejo oči, tako da spoznamo svojo osebnost.

    Če obnašanje nekoga drugega v sanjah sproži posebno močan čustveni odziv, morda zato, ker se obnaša tako, kot sami sebi ne dovolimo ali si nočemo priznati, se nam ponudi priložnost za spoznavanje, kako si omejujemo življenje, ker zavraćamo določena doživetja. Ko se slišimo klicati:"kako si upa?", "kako ogabno", pa lahko prepoznamo tudi svoj  odziv, ki izraža našo sodbo.

    V primeru pozitivne projekcije ponavadi rečemo:"tako močan in zanesljiv je, prijazen, pameten...". Take ljudi lahko vidimo na različne načine: kot nadarjene, srečne, inteligentne in ustvarjalne (razdajanje lastne ustvarjalnosti nam gre še posebno dobro od rok), toda če jih ne znamo nič drugega kot poveličevati, jih postavljamo na visok podstavek - kočljivo in včasih tudi samotno mesto. ti ljudje ali sanjski liki pa ne počnejo nič drugega, kot da živijo življenje, ki bi ga radi sami živeli, a se ga nenehno odrekamo. Kar se njim zdi samoumevno, se zdi našemu egu tvegano in ga zato ogroža.
Skupne poteze takih likov vam bodo pomagale razumeti, da se podzavest ozavešča.


Nekatere podosebnosti so v hipu prepoznavne, ker imajo močno in jasno energijo ali vlogo, ali pa zato, ker v vas vzbudijo močan odziv. Druga vas bodo spomnila, kakšni ste včasih v resničnem življenju, morda takrat, kadar se znajdete v okoliščinah, na katere niste pripravljeni. V teh likih se skrivajo naše strasti in sposobnosti nebrzdanega uživanja v spolnosti in izražanja resnice.

Vsakdo izmed nas ima tudi temnejšo plat osebnosti. V njej skrivamo jezo, krutost, krivdo, strah, ljubosumje in surovost. In če smo pošteni, moramo priznati, da se nas večina zaveda teh lastnosti, ki se jih sramujemo. Pri uzaveščanju takih senčnih posebnosti ne smemo imeti občutka, da se jih moramo znebiti ali pa na vsak način spremeniti. Namesto tega jih moramo sprejeti kot del svoje osebnosti in poiskati način, kako najbolje ravnati z njimi.
Pri delu s podosebnostmi je naš namen: odkrivanje samega sebe, sproščenost v odnosih, povečano samozavedanje, reševanje notranjih konfliktov, boljše uresničevanje potencialov, preverjanje in primerjanje lastnih meja, obveščanje ega v procesu odločanja.
Vse, kar morate storiti je to, da se odprete spremembam in vztrajate. Sprevideti morate, da vsega ne morete razrešiti zgolj iz enega položaja, kajti ego je pogosto že večino našega življenja določen s težavno podosebnostjo, ki bo seveda omejevala naš naćin odzivanja.


ISKANJE LASTNIH SIMBOLOV

Simboli v sebi lastnem jeziku predstavljajo neposredno komunikacijo z nezavednim in prinašajo znanje, ki ga zavest sama ne more doumeti v celoti. A nič se ne izgubi, kajti nezavedni um shrani vsa naša doživetja. In ko nekaj pomembnega, kar se je izmuznilo naši zavesti, zbudi to notranjo inteligenco, se ta požene v akcijo. Trenutno doživetje privlači spomine na naša pretekla doživetja, to deluje kot magnet, ki privlači povezane informacije iz kolektivne zgodovine. Celota potem dobi obliko posameznega simbola, ki je bil ustvarjen, da pritegne našo pozornost in zabrenka na pravo struno.

SIMBOLI IN ZNAKI
Znak prepoznamo v trenutku, saj izraža svoj pomen skozi udomačenost javne rabe (značke, zaščitne znamke, imena organizacij, prometni znaki...)

SIMPTOMI KOT SIMBOLI
Simptomi, ki pritegnejo našo pozornost na neki del telesa, nam pokažejo, kako se čustva, ki jih ne moremo ali si jih ne dovolimo izraziti, zasidrajo v telesu, se počasi nakopičijo in končno začno povzročati neugodje ali bolezen.
Kadar je telo res prizadeto, nam lahko snovalec sanj olajša udarec, ki ga prinese to vedenje tako, da nam pokaže žival, ki trpi podobno, kot mi. Skozi sočustvovanje v sanjah z živaljo, se bomo nezavedno navezali na prizadeti del svojega telesa in mu pomagali. Živali, ki so nagonska in izrazito telesna bitja, v sanjah pogosto simbolizirajo to našo podobo.

Ne glede na to. ali se nam bodo simboli pokazali kot predmeti, ljudje, odnosi, situacije ali simptomi, jih bomo pepoznali po svojem učinku. Simboli so nabiti z nekakšno čustveno energijo.

*****Če se neugodne sanje spremenijo v ugodne
V vašem življenju se je nekaj sprostilo, niste imeli več toliko obveznosti in bi morda lahko spet namenili nekaj časa samo svojim zamislim in projektom. iz takšnega konteksta je mogoče razbrati, da ste po naravi humanistka in da je sodobna zazrtost zgolj vase in v svojo okolico za vas precejšnja mora. Svet ste nekoč dojemali drugače.

*****Če se nekaj okrasnega poškoduje ali prevrne
Sanje namigujejo, da je vse kar potrebujete za "končno razumevanje" , že prisotno, samo težko ulovljivo z jasnimi stavki; grobe kovinske palice z ostrimi konicami ne morejo prirditi zlate žabe, okorne besede pa ne uloiti skrivnosti življenja. Za to je potrebo drugačno orodje in drugi pripomočki, vendar še takrat v najboljšem primeru dobimo preblisk, občutek, ne pa jasnih stavkov. "Vedenje" je lahko destilirano skozi sanje ali umetniško izražanje, vi pa se očitno približujete obdobju, ko se boste lahko izrazili - s tem pa razumeli zorenje v sebi.

*****Če se neko normalno dogajanje začne odvijat na hitro
Sanje pravijo, da bi trenutno po vsej verjetnosti zelo težko z enim stavkom opisali, kaj se dogaja v vašem življenju. Situacija je namreč videti mnogoplastna in velike premike je čutiti tako na zasebnem kot na poslovnem podorčju. Vse se dogaja zelo hitro, tako da je vprašanje, koliko se sploh teh premikov zavedate.
Če se nekaj (npr dvigalo) drveče dviguje navzgor -
Takšne moreče sanje so najbolj pogoste, ko se stvari razvijajo za sanjalca zelo ugodno in so zato še manj razumljive. Kaj neki sproži »slabe« sanje v dobrih časih? Ali prežijo na nas slabi dogodki, pa opozorilnih znakov ob obilici dobre volje ne opazimo? Kako lahko splet srečnih dogodkov, ki so prinesli v življenje dobre spremembe, povzroči nočno moro?
No, te sanje vsekakor ne opozarjajo, da delate kar koli narobe ali prehitro. Izvirajo iz preteklosti, za katero je povsem naravno, da se nakopiči ob pomembnih dogodkih. Z zadnjimi koraki, ki ste jih naredili v svojem življenju, ste prevzeli več odgvoornosti, bolj ste se izpostavili, več ljudi je odvisnih vas in od sebe naenkrat pričakujete precej več, da boste dobro opravili vse te nove vloge in naloge. visokoleteča pričakovanja, vaš značaj, ki ima rad pregled nad podrobnostmi, da jih laže obvladujete, in dogodki, ki so vas pognali v središče taknega življenja, kot si ga želite, so recept za razumevanje vaših sanj. Čas, bolj domače okoliščine in zaupanje, ki si ga boste pridobili, bodo sčasoma omilili vašo kritičnost so samega sebe in tudi postavili vašo željo po polnosti na življenjska tla. Bodite
popustljivi do sebe, dokler se še učite in prilagajate novim okoliščinam, v katerih se boste znašli. Tako bo vaša pot do uspeha veliko bolj zanesljiva, a tudi stmejša, kot če bi se grizli zaradi vsake napakice in podrobnosti, ki sta ušli vašemu nadzoru. Sanje se bodo prenehale, bo boste življenje jemali z bolj lahkotne plati ali pa vsaj zagotovo ločili pomembne stvari od nepomembnih.
Če se pri tem dobro počutite - Zaenkrat vam ne opreostane drugega, kot da se prepustite na milost in nemilost; to se lahko izkaže za dobro odločitev, če se vam uspe sprostiti v nekakšnem filozofskem vzdušju, saj je dobro počutje v sanjah vedno povezano s pravilno izbrano strategijo. Očitno se soočate s spremembami na več različnih področjih hkrati in res je najbolje, da se čimbolj sprostite, da boste v pravem trenutku spočiti znali potegniti prave poteze. Hkrati ostajate "nad tokom" dogodkov, ohranjate nekakšno razdaljo (ki vam verjetno pomaga, da vas ne potegne v vrtinec skrbi in zmede), ob kateri ste zmožni opaziti magične znake, ki jih srečujete na poti. 
*****Sanje s hitrimi preobrati vas same po osebi opisujejo kot impulzivno osebo živahnega in okretnega uma. Če boste od sedanjega življenja zbežali... preprosto zato, ker se je v tem obdobju in v ljudeh, med katerimi se gibljete, nakopičilo preveč prikritih dejstev in besed, preveč je zvijačnosti, intrig, koristoljublja.

*****Če se kakšna prijetna stvar v sanjah večkrat pojavi pred vami ali kakop drugače ponovi
Če to vzbudi vašo radovednost, vam po drugi strani da misliti, da ne gre za naključja, ampak za določene namige vaše usode; pomembne stvari v naših življenjih večkrat nosijo pridih nekakšne magične usodnosti, a dejstvo je, da se vaše živjenje in predvsem odnos do njega povsem rewalno spreminja - preprosto zato, ker ste zreli za spremembe.
 

PONAVLJAJOČE SANJE
***
Kako se jih znebiti?
En način, da se lotite svojih ponavljajočih sanj je ta, da jih zapišete in spremenite konec sanj oziroma tesnobo pretvorite v bolj prijetno čutenje. Pustite, da roka sama teče, utišajte notranjo cenzuro, samo naravnajte se v dobro smer. Vaša naloga je, da se za kakšno popoldne prelevite v pisateljico svojih sanj: zapišite sanjsko zgodbo z istimi izhodišči, vendar z drugačnim bistvom, in potem sanje v mislih nekajkrat preglejte. Ta prijem se je izkazal za dokaj učinkovitega pri ubadanju s ponavljajočimi nočnimi morami. Če vam to ne sutreza, lahko poiščete kakšnega drugega, v vsakem primeru pa se morate osredotočiti na tehnike sproščanja. Dobra stran pri takšnih nočnih morah, da pustijo dokaj zlahka pregnati - ponavadi so potrebne le majhne spremembe, da izkoreninimo otroške strahove, ki v nekaterih primerih še vedno delujejo kot sprožilec nelagodja, čeprav smo jih že prerasli. Bistveni del vsega tega je, da ozavestimo težave.
Ponavljajoče se sanje so kot nekakšne obcestne oznake, ki nam kažejo, kakšno stopnjo duševnega miru smo dosegli. Razmišljajte o njih kot o dobrodošlih smerokazih, ki vam bistveno olajšjo iskanje poti do kritičnih "lukenj" na cestah notranjega sveta. Na neki način se lahko ob svojih nočnih morah celo zabavate, saj se lahko lotite preganjanja mračnih sanj ustvarjalno in se obenem še spoznavate. Stranski učinek pa je tudi dober: kakšna duševna luknja bo gotovo pokrpana.

Čeprav se vam zdi, da v vašem življenju nič več nima smisla in dogodki med sabo ne prave povezave, se sanje bolj ali manj nespremenjene ponavljajo, s tem vendarle kažejo na neko konsistenco, pa čeprav je to samo konsistenca in vztrajnost enih in istih strahov.
***
Kadar se kakšne krizne sanje ponavljajo s precej dolgimi časovnimi presledki med ponovitvami, najpogosteje gre za nočno spremljavo specifičnih dnevnih stresnih dejavnikov, ki v budnem življenju nihajo v intenzivnosti. Ko se v sanjah ponavlja en in ista stvar, gre po vsej verjetnosti za metaforično upodobitev neke osebe li stanja, ki vas občasno podre in grize. Ponavljajoče sanje se vedno izkažejo kot takšne, da so vredne vse naše pozornosti. Registrirajo inojačajo signale iz podzavesti, ki jih sicer ne bi zznali, dokler se ne bi nakopičili v visoko oviro na poti do osebnostneg azorenja. Veliko energije bi porabili, da bi takšno travmo potem predelali in ji našli vzrok. Dokler pa se pojavi samo kot občasna nočna mora, je stvar še obvladljivam in ko boste sporočilo razumeli, se bo mrcina morala odpraviti vohljat km drugam. Skrbi, ki jih budni ne znamo pregnati, ali tesnoba, ki odseva strahove iz mlajših let, velikokrat sprožijo sanje v preobleki nočne more, in če se sprožilci redno aktivirajo, se ponavljajo tudi sanje. Če pa se naučimo napetosti v dnevnem življenju nekako razložiti, smo našli tudi ključ do zaladnice prijetnejših sanjskih zgodb.
***
Ponavljajoče situacije - ljudje imamo nagnjenje, da situacijam, ki nas premočno zmotijo ali vržejo s tira, nekako skušamo odvzeti pomen. To velikokrat delamo tako, da za "napačen" odziv krivimo sebe, češ da smo sami krivi, če nas je situacija prizadela ali prestrašila, in da smo se zaradi svoje preobčutljivosti pretirano odzvali. Tako se poleg dejansko težavne situacije pojavi še samoinducirani psihični pritisk, ko kušamo stvar na silo omiliti in jo zanikati - in si zabijemo avtogol. Takšen tesnobni sendvič, stresna situacija na eni in neustrezen, obremenjujoč odziv na drugi strani - kar kliče po neokusni salami: psihični travmi, ki se simbolično odrazi v nočni mori....... Ste zdaj že razmislili, katera je tista ponavljajoča se situacija, ki vam pobere energijo in skodra živce? Gre za določen problem v intimnem razmerju ali morda v službenih odnosih? Poskušajte si dopovedati, da niste sami krivi za svojo izkušnjo, odgovorni ste samo za odziv na to, kar vam prinaša življenje, ne pa za splete okoliščin. Svoja čustva vzemite resno in ne zmanjšujte pomena; pretresite možnosti in posledice svojega iskrenega odziva. Ne smete se več ozirati na občutek, da vam bodo pregriznili vrat, če boste v službi glasno izrazili svoje pripombe ali boste partnerju zaupali svoje bojazni in potrebe. Sami si dajte dovoljenje za iskreno delovanje, saj je to prvi korak, da vam prostor za izražanje spoštljivo odmerijo tudi drugi. Ali v jeziku sanj: ne pretvarjajte se, da ste mrtvi, saj to ne omaga. Raje povejte, kaj si mislite.
***
Ko se neki simbol vztrajno ponavlja - obsedenost je mogoče malce premočna onaka, jasno pa je, da je ta simbol v vašem primeru zelo vztrajen simbol - sanje so se odločile, da vam bodo svoje sporočilo predale tako ali pa sploh ne. Ker se stvar že zelo dolgo vleče, zdaj vaš jaz in podzavest tekmujeta, kdo bo prej popustil, ste se odločili, da boste poiskali pomoč pri razbijanju šifer tega simbola.
***
Sanje, ki se že dolga leta ponavljajo,
so kot neka bližnjica do naše Ahilove tetive - laže jo najdemo in razumemo. Seveda pa moramo prej razvozlati pomen sanj. Po navadi ob tem ugotovimo tudi, od kod izvirata naši večni negotovosti in zaskrbljenost. Ko stresni dejavniki drezajo v stare rane in vztrajne strahove, so takšne sanje s temnimi podtoni kaj rade pojavijo. Njihov glavni namen je usmeriti žaromete na dejstva ali splet okoliščin, ki se v budnem stanju zdijo nepomembni ali jih celo prezremo. Vsekakor jih zavestno nikoli nikoli ne bi pogledali med lovom na krivce za svoje nelagodje. Ob njih se počutite, kot da bi vas udaril val na prvi pogled nepovezanih čustev, vsa pa so mračna in tesnobna. V času, ko se pojavijo te sanje, ste skoraj zagotovo v stresnih okoliščinah, s katerimi vaša občutljiva in ranljiva podzavest ne zna odločno ravnati. Znašli ste se v položajih, v katerih se počutite nemočni, brez izbire in vpliva, ste kot otrok.
***
Če se sanje ponavljajo, je to že samo poo sebi glasno sporočilo, da se na stresne dejavnike ne odzivate učinkovito. Največji del problema so vaša občutja, s katerimi se odzivate na okoliščine, vendar ne na okoliščine samo po sebi.

PRIJETNE, ENOSTAVNE SANJE
***
Iz sanjske pokrajine ponavadi veje svežina, prijetno vreme in čudoviti razgled. Takšne enostavne, prijetne sanje so pravzaprav dokaj redke, saj si večino sanjskih zgodb zapomnimo prav zato, ker nam hočejo ambiciozno prenesti sporočilo, ki nam ne da miru, dokler ga ne razvozlamo. Vaše sanje pa so prišle zgolj na prijazen obisk, da so vas prestavile v sončen pomladni dan, da bi se dobro počutili in veselili jutra. To je bil glavni namen.
***
Takšne sanje govorijo o srečevanju z lepimi in včasih celo z magičnimi stvarmi, in to kar med hojo po svojih običajnih poteh. včasih se skozi vsakodnevne doodke zasvetijo nepričakovani in dragoceni trenutki in ko jih prepoznamo,nam njihov duh sledi vse do doma... hoja po lepi pokrajini nmamreč simbolizira....glej hoja
***
Če sanje ne nosijo kakšnih posebnih sporočil, ampak samo bolj ali manj realistično prikazujejo vaše življenje, ga imate priložnost opazovati še od zunaj, kot gledalec. Včasih se nam kot opazovalcem zaradi novega zornega kota in zato novega vpogleda utrne kakšna nova ideja, ki je sicer kot glavni igralci svoje zgodbe nikakor ne bi mogli ujeti. Morda se vam bo ob ogledu sanjskega filma zazdelo vsaj to, da v njem odločno primanjkuje akcije; morda boste pomislili, da je čas za kakšno konkretnejšo potezo, drzen predlog...

SIMBOLIČNE SANJE
Pravzaprav takim sanjam ni kaj veliko dodati, ko je simbolika jasna in zgovorna. Poleg tega so tudi vaše misli, ki so vtkane v sanje, nekako poetične in imajo same po sebi veliko interpretativno moč. Asociacije imajo namreč to prelepo lastnost, da "predmet svojega raziskovanja" nekako ovijejo, ga vzamejo pod okrilje in se s tem naravno približajo njegovemu bistvu. Tudi pri razlagi sanj so misli, ki se spontano pojavijo ob spominu na sanje, veliko več vredne kot poglobljena analiza na podlagi teorije.

SPOROČILNE SANJE
***
Če vam občutek pravi, da gre za pomembne sanje, bo to držalo kot pribito, saj vas tako podzavest na intuitivni ravni sili, da posvetite pozornost sporočilu sanj, da o njem razmišljate in osvajate njihovo modrost. Če bi nedo drug sanjal sanje s popolnoma enako vsebino, bi bile to lahko ene od sanj, s katerimi se možgan ičistijo ob obilici odvečnih podob in informaci; za vas pa je ključno, da zdaj, na tej stopnji razvoja, simboliko iz teh sanj resneje predelate.
Poleg tega se sanje dotikajo vsebin, povezanih z vašo prvobitno naravo, z vašo srčiko in vas pozivajo da jo v svojem življenju bolj izpostavite in se je zavedate. To so res pomembna vprašanja in ni naključje, da so sanje prišle, če intenzivno razmišljate o življenju, smrti, smislu in vrednotah. Če živimo običajno življenje v običajnih treh dimenzijah, pa lahko obdobja z intenzivnimi uvidi in preobrazbami predstavljajo novo razsežnost bivanja, ko nam kar naenkrat marsikaj postane jasno. To so lahko sanje, ki imajo neaj skupnih potez z obredi inicijacije.
***
Živali kot posebna in magična bitja (glej živali) – kažejo na nekoliko drugačno razmišljanje, na ustvarjalnost, intuicijo in vero, hkrati pa odražajo posebne sposobnosti in posebnosti vašega potenciala. Kot živali v risankah, ki so divje in krotke hkrati in imajo živalske lastnosti in človeško inteligenco, govorijo o vaši prirojeni intuiciji, morda o šestem čutu, ki ste mu toliko zaupali, da ni odmrl kot pri večini drugih ljudi. Tudi sanje vas spodbujajo, da ta dar negujete, saj je rojstvo mladička močna metafora za aupanje v svoj instinkt in občutke ter sprejemanje uvidov, ki jih prinašajio. Ne obupajte, če drugi od začetka ne vidijo celotne slike. Verjemite vase in v magijo okoli sebe.

TESNOBNE SANJE
***
To so lahko sanje z izrazito neprijetno, celo negativistično vsebino, ki se občasno pojavljajo vsakemu od nas in ki se ponavadi nanašajo na tematiko, ki nam je še posebej pri srcu. Zaradi takšnih sanj se kljub temu, da nam priskrbijo zoprn občutek tesnobe in da so včasih prav dramatične v prikazovanju pesimističnih scenarijev, ni treba posebej vznemirjati. Pojavijo se preprosto zato, ker vas glede nečesa zelo skrbi. Prvi in morda najpomembnejši nasvet, ki ga lahko potegnete iz svojih sanj, je ta, da se poskusite sprostiti, seveda potem, ko ste poskrbeli za vse previdnostne in zdravorazumske varnostne ukrepe.
***
V mnogh tesnobnih sanjah sodobnega človeka se težave zrcalijo v mehaničnih težavah in sanje o vzvratno drvečih vozilih ali pokvarjenih aparatih so dokaj pogoste. Ob njih občutimo nemoč, morda tudi bes in strah, vedno pa tudi nezmožnost narediti odrešilno potezo. Počutimo se ujeti, na milost in nemilost prepuščeni višji sili, ki v današnjem času v sanjah velikokra privzame podobo avtomobila. Tesnoba namreč izvira predvsem iz občutka, da nam ni dana svoboda za krmarjenje svojega življenja, in vozila so primerna prispodoba ponazoritve ter nezadovoljene temelne potrebe.
***
Če se v sanjah dogaja družinska drama, kaže, kako močno skušate opravičiti stalno prisotnost teh ljudi, v svojih mislih in življenju; sanje kažejo, kako se borite s svojimi čustvi ob življenjskih dejstvih, kako skušate v vsem najti nek smisel, racionalno razlago.
***
Če se v sanjah pojavijo še simptomi dejanske bolezni, ki govori o vaši tesnobi, ko pomislite nanjo, ali o dejanski izgubi ali smrti ljubljenje osebe, se navadno ljubezen in žalost pomešata še z mnogimi čustvenimi primesmi - strahom, krivdo, razočaranjem, hvaležnostjo, občutkom zamere... Čustva so premočna, da bi se jih dalo ločiti drugo od drugega, se nasloniti na čustvo ljubezni in spraviti vse drugo na vrhnjo polico omare kot odvečno prtljago.
Sanje vam namigujejo, da se pošteno zamislite nad tem, kako živite, čemu namenjate največ misli in kaj vse boste nesli (in kaj bi želeli nesti) s seboj v svojo prihodnost. Poskušajte se zavestno otresti slabih čustev, ki vas preganjajo; po eni strani so takšna čustva popolnoma naravna in človeška, zaradi njih niste "slabi", a ne smete se ujeti v past stalnega samoočitanja, saj bodo zaradi tega spomini začeli izgubljati svojo vrednost. Vašega življenja še ni konec; naučite se preusmeriti svoje čustvovanje v smer, da bo dediščina preteklega življenja pozitivno vplivala na kakovost sedanjega življenja, da si boste zaupali, da se boste lahko naslonili na svojo notranjo moč, ko si boste po svoje oblikovali jutrišnji dan.
***
Utesnjujoče okoliščine in iz poteka zgodbe se da razbrati, da sebe dojemate kot najšibkejši člen v lastnem življenjskem okolju in dogajanju. Pogosti občutki nemogoči, strahu in preganjanosti so "krivi", da se obnostno ne razvijate tako, kot bi se v idealnih okoliščinah, ko bi zavestno in podzavestno vedeli, da imate svoje življenje v svojih rokah. Seveda smo vsi izpostavljeni stresu in srečujemo na svoji poti ovire, a ne mislim na to, ko govorim o negativnih okoliščinah. Nasprotno, stres in ovire nam pri pri razvoju lahko celo zelo pomagajo. Vendar pa gre v vašem primeru za nekaj drugega. Gre za to, da se ne čutite "gospodarica svoje usode". Prevečkrat ste ob svojih predlogih in poskusih pogovora naletela na gluha ušesa, prevečkrat se je odločalo mimo vas in prevečkrat se je izkazalo, da ključni ljudje ne poznajo vaše prave narave - in zdi se vam, da jih ta tudi ne zanima. Ker ste še zelo mladi, ste s pomočjo teh sporočil oblikovali podzavestno stališče, da niste kaj dosti vredni. V sanajh se občutki ogroženosti in nemoči še potencirajo, in ker postajajo zelo pomembni za nadaljni razvoj vaše osebnosti, jih sanje poudarjajo v na neki način vedno enakih zgodbah o preganjanju in strahu.
***
Tesnobno in in mračno razpoloženje
v sanjah ima resnobno sporočilo, bistvo sanja pa je v opozorilu, da se vam vaš trenutni življenjski stil ne dopušča izraziti vsega, kar ste postali. V zadnjem času ste namreč osebnostno precej dozoreli, vendar pa so spremembe skrite še pod gladino vidnega.
***
Temno in mračno okolje prikazuje vaš zaprt, neprezračen notranji svet. Kaj res ni nikogar, s katerim bi lahko kritično predebatirali svoje misli, s  katerim bi lahko počvekali o svojih idejah, nikogar ki bi mu lahko zaupali bojazni in želje.
***
S strahotnimi napovedmi
- dajejo občutek pomembnosti in imajo pridih prerokbe, zato se jih včasih ustrašimo, še posebej, če se ponavljajo. Vendar to ne pomeni, se nam res z grozno naglico bliža apokalipsa. Jutranjo kavo pred sabo najbrž lahko še v miru spijete. Vsekakor pa ima prihodnost za vsakega od nas v rokavu svoje ase in očitno ste malo zaskrbljeni, katere karte vam bo usoda namenila v naslednjem krogu.

USTVARJALNE SANJE
Sanje so zgovorne in iskrive, ko gre za neke zamisli, ki vam ne dajo miru, ko imate v glavi več načrtov ali pa vročo željo, ki se želi čim prej preleviti v določen načrt, pripravljen na akcijo.

Živahna zbirka simbolov, ki sestavlja sanjsko zgodbo daje vedeti, kakšna oseba ste: vaša domišljija je neusahljiv izvir navdihov, radi se zadržujete v svojem notranjem svetu, stvari običajno dobro razmislite in za to vzamete raje več kot manj časa.

Z glavo vedno nad gladino - PREHODNO OBDOBJE - spremembe                                                                           +++++pozitivno
Videti je, da vaši nagoni dobro delujejo: ko je treba, ste namreč zmožni, čeprav nekako pod prisilo, predati odgovornost drugemu in se posvetiti deročemu toku sprememb. Tudi pod največjim pritiskom znate premisliti, kaj je najbolje za ljubljeno osebo, in ji ne delate škode s tem, da se je oklenete kot edine rešilne bilke. Sanje so v isti sapi pokazale, da se ukvarjate le z eno stvarjo naenkrat, kar je v težkih časih in pri več kočljivih vzporednih zgodbah verjetno najbolj pametno. Na ta način se lahko najbolj uspešno prilagodite novim okoliščinam in začenjate nova poglavja v življenju. Manj ko gre energije v skrbi in upiranje vedno novim dejstvom, ki vam zapletajo vaše življenje, bolj jo lahko usmerjate v ustvarjalno odzivanje na vse to, kar vam prinese vsak dan sproti. Ob takem pristopu, ki vam bolj ali manj spontano uspeva, so mogoči celo dosežki in presežki v smislu življenja kot umetnosti, saj niste podlegli depresiji z glavno temo "moram plačati položnice" in se niste nehali spraševati in čuditi. Sicer so to bolj vprašanja tipa "kaj pa je tega treba bilo", pa vendarle.... Če se boste uspeli nekoč sproščeno ozreti na to težko obdobje, boste videli, da lekcije vsebujejo dragocene nauke, ki vas bodo pripeljale v novo poglavje življenja. Poskusite užiti ta čas prehoda; prehodna pbdobja so vedno težka, da komaj še prenesemo napor. Spoštujte svoja občutja, pa čeprav so to večkrat žalost, izčrpanost.... poskusite gledati na vse to z malo distance, z razdalje in opaziti tudi svojo borbenost, iznajdljivost, voljo do življenja. Poskusite uživati v vznemirljivosti tega časa, čeprav se vam ta stavek zdaj verjetno sliši kot slaba šala. Ni bil mišljen tako. Vse to je namreč življenje, in občutek, da zares živimo, se rodi šele takrat, ko ga objamemo takšnega, kot je.
PREHODNO OBDOBJE - s prehodi ni šale, saj prehodna obdobja pomenijo, da moramo temeljito razčistiti s preteklostjo in vsemi, tudi podzavestnimi, vzorci, ki so nas privedli v položaj, iz katerega moramo bežati. Če obračun s sbo ne bo učinkovit in temeljit, se prehod ne bo odprl v nov položaj z lepim razgledom in pregldom, ampak se bo vlekel in na koncu zlepa ne bomo ugledali luči.
Sanje vam lahko ponujajo razumljivo diagnozo, kaj je (bila) vaša največja težava; s tem se morate spopasti in jo prdelati, če hočete potegniti smisel iz dajšnega bolj ali manj mučnega obdobja (z odnosi, ki vam ne sutrezajo, z dogodki, ki jim ne vidite mesta v svojem življenju) kot iz napornega prehodnega obdobja. In šele ti nauki, ki jih boste s trudom izvlekli iz sedanjih lekcij, bodo osvetlili vaše prihodnje cilje in vam dali vedeti, da je bilo res "vse za nekaj dobro", kot radi rečemo.

Pot v spremembe - tesnobne sanje - Te sanje govorijo o tesnobi, ki nas lahko popade, ko se soočamo z neizognimi spremembami in ko moramo nedvoumno izbrati eno od možnosti. Obet spremembe je nedvomno privlačen in misli obletavajo možne scenarije v bližnji prihodnosti kot vešče plamen, a po drugi strani vas je strah "nacefrnih robov" nove življenjske vloge, saj trenutno vendar teče gladko... le zakaj bi kaj spreminjali, se sprašujete. Nobenega zagotovila nimate, da bo izid všeč. Seveda so raziskovanja in razmišljanja vnaprej smiselna, dobro je, da želite stvari čim bolj predvideti, premeriti, prešteti domine, ki se bodo podrle, ko boste frcnili prvo v vrsti. .. A na koncu vedno pridete do istega: da ima vsaka situacija svoje dobre in slabe plati in včasih je težko preračunati, na kateri strani je kakšen plus več vreden.
Zato se splača v takih primerih narediti korak vstran, nazaj ali kamorkoli že, da boste ujeli svojo intuicijo; vprašajte jo, kaj si želite naredite iz sebe in svojega življenja v naslednjih letih. Se vaše življenje razvija v pravo smer, če ostanete tam, kjer ste? Se vam zdi, da delate nekaj "velikega", nekaj, zaradi česar je vaše življenje polno in boste potem, ko boste nekoč gledali nazaj skozi čas, videli smiselno celoto, v kateri so vaše delo in vaše vrednote povezani? Katero delo je vredno vašega časa, vašega življenja?

Pot v spremembe - radikalne spremembe - iz vaši sanj je razvidno, da niste človek, ki rad dela radikalne spremembe, celo ob manjših spremembah vas skrbi, kako se bodo nanje odzivali drugi, kot da bi vam zaradi potrebe po spremembi kdo morda očital muhavost. Nasploh sanje razkrivajo značaj, ki nikakor noče koga prizadeti in raje zamolčite svoja čustva in potrebe, kot pa da bi se zaradi vas kdo počutil nelagodno. Radi tehtate stvari, pravičnost (do vseh) je za vas notranja nuja, zato se na dolgo in široko odločate, do odločitev pa pridete le stežka. A čas za preobrazbo je vendarle prišel in ne smete se ozirati na to, kakko bo kdo zaradi tega morda zmajeval z glavo. Kritično morate presoditi svojo preteklost in pogumno, a realno zastaviti smernice, ki vas bodo vodile do življenja, kot si ga želite in zaslužite. Čeprav v vašem življenju kar mrgoli priložnosti, ko je bolje, da si ne oblikujemo sodb in se ne držimo strogih pravil kot pijanec plota, je v vašem življenju zdaj čas za sprejemljivejše ravnanje in strogo spoštovanje svojih namenov: čim bolj dosledno morate upoštevati vse, kar ste si zastavili, da boste spremenili svoje življenje in dosegli svoje cilje. Iz vaših pisem je začutiti žalost zaradi mnogih zamujenih priložnosti - no, zdaj ne smete ničesar več zamuditi, aktivno in odločno morate korak za korakom sestavljati življenjsko sestavljenko v sliko, ki vam ustreza. Dovolj dolgo ste gasili požare, ko je bil nekdo drug nepreviden z ognjem, dovolj dolgo ste skrbeli, da so funkcionirala življenja vseh okoli vas, razen vašega lastnega.

Same težave - VZTRAJANJE NA SLABEM                                                                                                                          -------negativno
Razmislite, kje vtrajno poskušate upogniti stvari tako, da bi se vam prilegale, pa vas kljub temu stalno nekje nekaj žuli. Lahko gre za določene okoliščine ali pa za splošni odnos do življenja, s katerim ne dosežete več občutka zadovoljstva. To niso sanje o tem, ali imate prav ali ne, bolj zapleteno je... to so sanje o tem, da izgubljate pregled nad življenjem, ker ste dajali prednost samo stvarem enega predznaka, druge pa redno potiskali stran. Čas je, da si poiščete bolj udoben položaj za opazovanje, da se potrudite pogledati brez truda in hkrati dovolj globoko, da bodo stvari kristalno jasne...

Nazadovanje,potem pa naenkrat ukrepaš drugače - intuitivna rešitev                                                                       +++++pozitivno
Stvari so očitno že presegle kritično točko, kajti v sanjah ste prvič ukrepali drugače in začeli misliti drugače kot običajno. Da ste se v vsakdanjem življenju prisilili razmišljati zunaj običajnih okvirjev, pove prizor, če poiščete v sanjah pomoč in težave delite z drugimi, zaradi česar boste morda znali hitreje poiskati rešitev. Sumim, da se vam težave ne zdijo velike prav zaradi tega, ker ste intuitivno sprejeli nekaj odločilnih ukrepov, ker se je vse dokaj gladko razpletlo. Upala bi si celo trditi, da se vam sanje ne bodo več ponavljale, čeprav bistvenih razlik v svojem budnem stanju še ne boste opazili. Stvari so zakoreninjene v podzavesti in tam se je že začelo premikati, in to v dobro smer. Intuitivo znate poiskati kar učinkovite rešitve, sprašujem pa se, kako vam gre v resnici v zasebnih in poklicnih zagatah. Si dopustite učinkovitost in pogum uporabiti tudi v vsakdanjem življenju?

Spoznavanje sebe - notranji glas in duševne spremembe                                                                           +++++pozitivno
Pri izkazovanju naklonjenosti vam sanje dajejo vedeti, da ste vi vendarle drugačni, izbrani in posebni, zato morate najti svojo pot in ubirati korake v smeri, ki vam jih narekuje notranji glas; to so lahko težke smeri, ker jih ni še nihče prehodil, a sanje so prišle ravno zato, da vas opogumijo in spodbudijo. Vse v vaših sanjah daje slutiti, da prihaja obdobje, ko se ne boste ubadali le z vsakodnevnimi dogodki, ampak se boste z globokimi duševnimi uvidi intenzivno spoznavali. Pri tem bodite pogumni in iskreni, dobro poznavanje sebe je temeljni pogoj, da boste lahko dobro krmarili po poti, ki si jo boste povsem sami začrtali - zgolj slednje vam ne bo več prišlo na misel.

Globoke dileme - vztrajati pri svojih ciljih ali se ubogljivo umakniti
Vaše sanje se dotikajo globoke dileme: kaj storiti-vztrajati pri svojih ciljih, se donkihotsko boriti z mlini na veter, kljubovati realnosti, ki se ji mladi in neizkušeni še nismo znali naslikati? Ali pa si ubogljivo zakriti obraz in odigrati vlogo, ki se jo od nas pričakuje, ter najti smisel življenja v "drobnih življenjskih radostih"? In imeti pri tem zoprn občutek, da smo sami sebe izdali - ali pa vsaj svoje ideale, revolucionarne zamisli in poglede na svet? Človek bi takole, ko samo opletamo z besedami, prav hitro pograbil tisti drzni, idealistični, uporabniški odgovor... a v realnosti se izkaže, da bolj občutljive osebe izberejo drugo pot, ki ne vodi čez toliko trupel, in da je za korake po tej poti potrebnega še več poguma in srčnosti.

Čustvena razmajanost
Ne morete graditi trdne hiše na temeljih, ki so čustveno povsem razmajani in jih lahko prevrne vsaka sapica. Za spremembo se za nekaj časa posvetite samo svojim čustvom, željam in načrtom ter pustite, da samo nekaj časa, ljudje okoli vas sami urejajo svoje odnose. Tako ali tako ima vsak od nas svojo zgodbo, iz katere mora potegniti svoje lekcije.

Skrb za druge - TESNOBNE SANJE
Gre za pomembne sanje, s pomočjo katerih lahko v življenju delate obračune, vlečete črte pod dosedanjimi poglavji in si premišljeno začrtate smernice za naprej. Sanje pravijo, da so vam ljudje zelo pomembni, da radi poskrbite zanje in večino svojih misli namenite drugim, ne sebi.
Problemski del sanj se navezuje predvsem na vašo večno zaskrbljenost in občutek, ki vas v sanjah nenehno preganja, da ste na nekaj pozabili in da bo šlo nekaj narobe; kljub številnim potrditvam in uspešno zaključenim poglavjem sami sebi ne zaupate in si na tihem mislite, da ne boste kos nalogam.

Ob dejanski smrti ljubljene osebe
v sanjah gre za čustveni pogled na čas, ko je oseba umirala, nekakšen čustveni portret njegove bolezni in njenega vpliva na vas, na vajin odnos. Med njegovo boleznijo ste verjetno veliko pretrpeli, z njim je umrl tudi del vas in to se v sanjah lahko kaže kot bližnje srečanje s smrtjo, ki jo povzroči ta oseba. A kot se v sanjah sporoča, ni moglo biti drugače. Vse ste storili in še tako velika ljubezen nas ne more obvarovati pred neizbežnostjo. Smrt je del življenja in ljubezni. Čustva se razumljivo upirajo boleči posegom v življenje, ki ga ljubimo, a nesmiselno je vztrajati na stališču, da so naravna dogajanja krivična.
Sanje z nekim vidikom podzavesti pokažejo, kako je smrt posegla v vajino življenje, kot dejstvo, ki vam je bilo vsiljeno brez privolitve in možnosti priziva, šlo je prehitro, da bi se pripravili.
****Če dejansko mrtva oseba v sanjah spet OŽIVI in srečno živita skupaj naprej - prizor kaže na to, da čeprav ta oseba ni več fizično navzoča, sta njegovo bistvo in bistvo vajižnega odnosa ostali del vašega življenja. Sanje so obudila zakopana čustva (predvsem strah), za katera ste zdaj že toliko močni in zreli, da jih lahko ozavestite. Prišla so kot kazalec globokega procesa zdravjenja, ki se zdaj lahko začne.
****Po resničnih izkušnjah smrti ali tragičnih dogodkih - so obdobja v življenju, ko se sredi vsega dogajanja čas nekoliko ustavi; naslonimo se ob majhno krsto na pokopališču, ki simbolično prikazuje končevanje nekega obdobja in se sprašujemo zakaj. Sanje pokažejo, kako vam je ob nedavnih tragičnih dogodkih za hip zastal korak, za hip ste se ustavili, presunjeni od velikega naboja žalosti... v takih trenutkih noga ne ve, v katero smer  naj naredi naslednji korak, saj se običajne smeri ne zdijo več veliko vredne. Še bolj poglobljeno kot morda ob drugih prilikah se vprašamo, kakšen smisel im vse skupaj, in skren odgovor od kogarkoli, ki  o tem kaj ve, bi zelo pomagal... pa ga nihče ne pozna. Sanje s prizorom preprosto izpovejo vaše preričanje, da ni bolj žalostne stvari v življenju, kot če je človek sam - če sam živi in umre.
****Spomin na ljudi, ki so umrli že pred leti - včasih nam spomin nagaja, da mislimo, da smo že vse pozabili... pa nam sanje prikličejo spomin nazaj tako podrobno, da lahko vidimo barve bolj živo, kot smo mislili, da smo jih opazili v resnici. Včasih tudi že pomislimo, da smo že pozabili na kakšnega človeka ali končno preboleli smrt neoga, ki smo ga imeli radi... pa nam sanje pokažejo, da je vse še zelo blizu, nič pozabljeno ali preveč oddaljeno, da ne bi mogli opazii tudi najmanjših podrobnosti, kot bi imeli človeka še včeraj pred očmi. Včasih se vrnejo tudi čustva, ki smo jih sicer občutili le ob fizični bližini teh ljudi.
****če vas te scene šokirajo ali ljudi, ki ste jih imeli v resnici radi, v svojih sanjah odganjate - sanje so hotele, da bi vas nekaj pretreslo in postavilo vaša čustva do tega človeka in do sebe spet pod vprašaj. Iz svojega življenja morate odločno in nepreklicno pregnati bolečino, ki vas hromi.
****Če se oseba kot sika na stena pojavi pred vami - sanje govorijo o bolečini, povezane s tem človekom, in da vam bolečina preprečuje vstop v naslednje življenjsko poglavje. Njegovo smrt ste na zavestni ravni že nekoliko potisnili iz misli, da lahko normalno nadaljujete življenje. Podzavest vam zdaj potiska njegov obraz spet v ospredje zato, da bi uredili čustveni svet. Na videz so vaši vsakodnevni opravki že nemoteni in dogodki tečejo normalno, a čustevni razvoj je zastal, saj ga je ohromila bolečina. Sanje pravijo, da se odkrito soočite s svojo bolečino in se nehate zatekati v navidezne svetove. Spomunu tega človeka namenite častno mesto, vendar pa morate svj odnos z materjo potisniti proč od središča svojega miselnega in čustvenega sveta. Šele potem boste imeli spet jasen pogled.

Različni pristopi partnerjev - ali ko vam noče pomagati
Sanjsko prizorišče pokaže, kako se v situacijah, pred katere vaju postavlja življenje, znajdeta. Največkrat sta skupaj z ramo ob rami, vendar sta v skupnem življenju prišla do točke, ko se kljub temu ne počutita zaveznika, ampak nasprotnika, splavarja na nasprotnih bregovih reke. To bolj ali manj izvira iz različnega dojemanja in vrednotenja življenjskih dejstev, iz drugačnega odzivanja na okoliščine, s katerimi se moramo ukvarjati sproti (gre za čisto vsakdanje stvari in pomisleke, kot je na primer bojazen, da je otrok zašel v slabo družbo ali da vas nekateri ne spoštujejo dovolj...)
.

Zveza z vašim partnerjem je za vas idealna, ker ste jo posvojili, zdaj je vaša in v njej ste sposobni videti dragocene posebnosti, ki jih ne bi našli nijer drugje. Čeprav zadnji tedni ne pokajo ravno po šivih od romantike, razumevanja in zaljubljenih pogledov med vama z možem, so vam sanje vseeno prišle nasproti kot znak, da se lahko pod vašo streho spet uglasite na harmonične tone. Vse kaže, da ste vi tisti, ki boste morda znali razumeti moža in jegove skrbi, ki jih ne zna primerno izraziti.Kot ženska ste morda bolj intuitivni in kot oseba malce modrejši, da znate kljub njegovemu grobemu in otročjemu obnašanju še vedno ceniti njegove dobre lastnosti in posebnosti in pri tem ohraniti potrpljenje in razumevanje. Poskusite mu pomagati spoznati strahove, da se bo sprostil in ugotovil, da breme na njegovih ramenih morda ni tako težko. Poskusite ga pomiriti in potolažiti, predvsem pa ne pozabite nase, saj moževi izpadi malce neupravičeno preusmerjajo pozornost od zares pomembnih dogodkov.

Spremembe in strah pred tem, kako vas bodo sprejeli najbližji
Največja vaša skrb postane ta, kako boste ob sprememah, ki ste jih ali jih boste uvedli v svoje življenje, obvestili svoje najbližje. Jasno je, da ste se nekoliko spremenili in nedvomno bo vaše življenje zaradi tega lahko le popolnejše. Kao pa bodo na spremenjene navade in način razmišljanja reagirali ljudje, ki vas poznajo že skoraj vse življenje? Gotovo bo treba še nekaj poguma in vztrajnosti, da boste spremembe uveljavili; bodite nežni, a ne odnehajte, saj se boste v novi koži bolje počutili.

Pomenek s seboj in stres
Je že tako, da včasih požremo marsikatero grenko, samo da bi stvari funkcioniorale; včasih si ne moremo privoščiti premlevanja dogodkov v nedogled in neskončnega brskanja po sebi, saj za težavnim dnem pride že nov dan in z njim novi opravki, ki niso odložljivi in ki ne bodo izginili z urnika smao zato, ker smo tisti dan bolj filozofsko razpoloženi. Ne moremo cele dneve gldati v strop in analizirati svojega obnašanja ter iskati načinov boljšega odzivanja na težavne položaje, treba jih je tudi živeti.... Ko je to povedano, pa je treba povedati tudi, da na ta način dalj časa ne bo šlo - kljub pomanjkanju očitnih priložnosti se moramo precej redno pomeniti sami s seboj o svojih željah, načrtih in delovanju, sicer nam ne preostane drugega, kakor da sem ter tja stoično prežvečimo razbite koščke situacij, ki so se izkazale kot iluzorne. Jasno je, da se bomo pri opuščanju svojih sanj in ciljev počutili ogoljufane, mnogi privzamejo vlogo žrtve in gredo z nekolio bolj kislim obrazom naprej. Nekaj časa še gre, vendar se stres kopiči in mnogo bolj zdravo je, da čim prej poiščemo tisto pot, kjer ne bo žrtvovanja sanj, ne kislih nasmehov in ne žvenketa razbitih iluzij...
Nasvet: Pozorni bodite čemu se podzavestno upirate, v katerih situacijah dobite cmok v grlu, morda se vam stisne želodec, poviša tlak ali pa avtomatično pokrčite določene mišice. Vse to so majhni, a lahko berljivi znaki nelagodja, ki postanejo nevarni, če so prisotni daljše obdobje. Poskusite te stvari ozavestiti in se ali sprostiti ali pa takšne situacije odstraniti iz svojega življenja. Poskusite ustvarite prijetno vzdušje za svojo notranji svet in spoštujte svoje intuitivne potrebe in prednosti.

Po ločitvi si vzemite čas zase
S temi sanjami vam možgani piskajo opozorilni znak. Pravzaprav ne delajo nič drugega, kot da v pretiranem merilu slikajo življenjske situacije, v katerih ste se znašli in vas skušajo s tem pokazati, kako živite in kakšne posledice ima ta način življenja. Še vedno pa ostane vaša naloga, da za vse skupaj najdete pravo rešitev. Torej... prestali ste nekaj najhujših in najbolj stresnih epizod, ki se vam v življenju lahko zgodijo (ločitev, skrb za otroke, selitev...). V tem času ste sebe in svoje osebne potrebe krepko zanemarili in utišali, saj so v težkih situacijah nekatere stvai pomembneejše in je treba najprej poskrbeti zanje. Vendar pa to lahko traja le realtivno kratek čas, sicer bo vaš osebnostni razvoj trpel. In prav to se je zgodilo: sami sebi ponoči sporočate, da je že skrajni čas, da si olajšate življenje in najdete način, da poskrbite tudi zase.

Preobremenjenost - v času, ko ste imeli te sanje, ste bili odločno preobremenjeni. Elementi sanjske zgodbe govorijo o prenatrpanem urniku, pri tem pa je najti veliko drobcev, ki razkrivajo vaš značaj in življenjsko naravnanost. Morda vam bo komentar sanj pomagal pri načrtovanju naslednjega koraka na poti k "boljšemu človeku"... ali pa vsaj na poti k bolj enostavnemu življenju.

Če ni razen vas nikogar v sanjah - sanje namigujejo, da je pred vami samoten kos poti. Če hočete napredovati, vas čaka soočanje s sabo in s svojimi nepredelanimi poglavji, zato potrebujete mir in samoto. Kateri so bili najbolj boleči odlomki vaše življenjske zgodbe, ki ste jih ob svojem času potisnili stran? Glej zavetje.

V obdobju čustvenih vzponov in padcev - vstop v novo vezo bodite nežni s sabo, ker ste v obdobju celjenja ran in vzpostavljanja stanovitnosti. Hitro vas lahko zanese. Poskusite se naučiti sproščanja, najti nekaj, kar vas raztrese, kar koli, kar vas bo odvrnilo od potenciranja problemov, k čemur ste zdaj akutno nagnjeni. Narahlo vozite skozi svoje strahove in poskusite ločiti komplekse, zakoreninjene v prejšnih odnosih, od sedanjosti. Jasnost se vam bo sčasoma približala, a morate težiti za njo.

odraščajoči otroci - če simbole iz prvega dela vaših sanj nanizam enega za drugim, se pokaže vzorec, s kaerim sanje orišejo težave z iskanjem vaše prave vloge v trenutnih življenjskih okoliščinah. Drugi del sanj namigne, da ste se verjetno znašli v stiski zaradi svoje odraščajoče hčerke. Zaskrbljeni ste zaradi njenega izražanja, predvsem pa zavoljo načina, s katerim hoče izraziti sebe, in morda vas skrbi celo, da je preresna za svoja leta. Prav tako kot vas je neprijetno zbodla misel, da nimate neposrednega vpliva na ravnanje svoje hčere, vam tudi v resničnem življenju ni všeč, da vas hči "ne uboga", da se vede po svoje  in prihaja do svojih zaključkov v zvezi z življenjskimi vprašanji. Izraža se v svojem slogu (njena pričeska), ki ga ne odobravate, saj se vam zdi nerazumljiv in neprimeren.
Vaša hči prav gotovo preživlja burna leta in spremembe so tudi vas potisnile v stsko. Sanje vas skušajo opozoriti, da ne smete izgubiti tal pod nogami zaradi nejasnih vlog v hčerinem odraščanju. Morda mislite, da nimate velikega vpliva nanjo, da vas premalo posluša in upošteva, in sprašujete se, ali dobro igrate svojo vlogo - vlogo mame.
Tako je življenje, kar naprej teče, nič se ne ustavlja. Vsak od nas skuša pri tem poisati svoje odgovore, se najti med valujočimi tokovi, se uloviti nekje med stalnimi vzponi in padci... Najbolje je, da sprejmemo tudi zaključke, do katerih so prišli drugi, kot možne in morda pravilne - vsaj zanje. Kot mama ste nedvomno najpomembnejša oseba v hčerinem življenju, pa če vam to daje vedeti z besedami ali pa ne, in zelo pomembno zanjo je, da čuti vaše tiho odobravanje in podporo, vedeti mora, da jo sprejemate. Vi pa boste našli svoj mir le, če ne boste poskušali zadrževati življenjskih valov ali preveč usmerjali tokov, i se vijejo skozi življenje in nas nosijo s sabo. Najboljši čoln za varno plovbo si boste zgradili, če boste verjeli vase, kompas naravnali na čim bolj pozitiven odnos do novic, ki vas bodo druga za drugo skušale spraviti iz ravnovesja, in zaupali drugim, da svoje življenje iskreno živijo najbolje, kot le znajo.